eFotbal

Trenér Ukrajiny: Jsme Česku vděční, cítíme se tam jako doma. Sníme ale o návratu do vlasti

Trenér Ukrajiny Serhij Rebrov chválí v zápase s Gruzií Mychajla Mudryka
Trenér Ukrajiny Serhij Rebrov chválí v zápase s Gruzií Mychajla Mudryka Andrzej Iwanczuk/NurPhoto/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia
Česko berou fotbalisté Ukrajiny společně s Polskem jako svůj druhý domov. Kvůli ruské invazi do své vlasti musí už přes dva roky hrát domácí zápasy v cizině, i proto jsou ukrajinští reprezentanti vděční za azyl, který jim loni i letos Češi a Sparta poskytli během zápasů se Severní Makedonií a Albánií. Jako doma se navíc museli cítit kvůli převaze v hledišti i v zářijovém zápase v Edenu proti Česku, které bylo domácím týmem jen oficiálně. Svou vděčnost neskrývá ani kouč ukrajinské reprezentace Serhij Rebrov (50), podle nějž však jeho svěřenci musí úslužnost před pondělní odvetou s Českem v polské Vratislavi (20:45) odhodit.
Reklama
Reklama

„Trénovali jsme tam letos i vloni, všechno nám vyhovovalo. Jsme moc vděční, měli jsme všechny potřebné podmínky. Trénovali jsme na velmi pěkných hřištích, pokud jde o mě, vše bylo perfektní. Jsme velmi vděční České republice také za to, že nám dala příležitost hrát domácí zápasy v Praze i za podporu Ukrajině, za její postoj k válce. Cítíme se tam jako doma,“ uvedl Rebrov ke vztahu k Česku.

"Nemůžeme hrát pro naše domácí fanoušky, hrajeme tu pro Ukrajince, kteří odešli do zahraničí. Sníme proto o návratu na Ukrajinu,“ dodal Rebrov.

Polovina někdejšího legendárního útočného dua Dynama Kyjev s Andrijem Ševčenkem byla po páteční výhře v Poznani nad Gruzií konečně spokojena s výkonem svého týmu, na který chce navázat i v pondělí proti Česku.

"Bylo pro nás nesmírně důležité Gruzii porazit. Ani v minulých zápasech jsme nepodali špatné výkony. Když si vzpomenu před měsícem na utkání v Česku, měli jsme snad 20 střel a v druhé půli jsme hráli velmi dobře. Je třeba na to navázat, jen musíme být produktivnější," burcoval svůj tým před pondělním duelem Rebrov.

Po pražských zářijových porážkách s Albánií (1:2) a Českem (2:3) si Ukrajinci připsali první body do tabulky skupiny B1 a věří, že je podobně vysoká návštěva jako v Poznani (21 700 diváků) dovede k výhře i v pondělí proti Česku.

"Líbí se mi jejich herní styl, Češi jsou agresivnější než Gruzie nebo Albánie, budou i útočnější. Sledovali jsme jejich zápasy. Musíme se z úvodního zápasu v Praze poučit a navázat na dobrý výkon s Gruzií," uvedl Rebrov.

Oba týmy nejsou vyrovnané jen herně, mají i totožnou vzájemnou bilanci dvou výher, remíz i porážek. Podle Rebrova se navíc nejde zaměřit jen na jediného hráče.

Je jedno, kdo nastoupí v základní sestavě. Mají více hráčů na jeden post, ale styl jejich hry se nemění. Je těžké někoho vyzdvihnout, spíš bych řekl, že jsou silní týmově," uzavřel ukrajinský trenér.