eFotbal

Ferguson kvůli úsporám v United končí v roli ambasadora. Nedostatek respektu, volá Cantona

ČTK / AFP
Aktualizováno
Sir Alex Ferguson opouští funkci v Manchesteru United.
Sir Alex Ferguson opouští funkci v Manchesteru United.Andrew Milligan / PA Images / Profimedia
Legendární trenér Alex Ferguson (82) opustí po konci sezony roli globálního ambasadora Manchesteru United, jde o důsledek snižování nákladů klubu. Podle agentury AFP šlo o přátelskou dohodu a bývalý skotský kouč bude v klubu vždy vítán.
Reklama
Reklama

Ambasadorem Rudých ďáblů byl Ferguson od roku 2013, kdy klub dovedl k dosud poslednímu titulu a ukončil trenérskou kariéru. Ve funkci si bývalý kouč Aberdeenu vydělal 2,16 milionu liber ročně, nyní ale byla smlouva ukončena.

Stalo se tak v rámci rozsáhlého snižování nákladů pod vedením společnosti INEOS, která je za fotbalové operace v klubu zodpovědná od doby, kdy její zakladatel Jim Ratcliffe na začátku letošního roku dokončil v United koupi menšinového podílu.

To naprosto zvedlo ze židle jeho bývalého svěřence a další legendu klubu - Francouze Erika Cantonu. "Alex Ferguson by měl mít možnost dělat si v klubu, co chce, až do své smrti. Takový nedostatek respektu. Sir Alex Ferguson bude navždy mým trenérem!" napsal Cantona na svůj Instagram a na závěr ještě připojil vulgárnější výraz.

"Vedení United tímto krokem vyslalo všem zprávu, že nikdo není v bezpečí," připojila se další legenda klubu Rio Ferdinand.

Ferguson se trenérem United stal v roce 1986 a celkem s klubem získal 28 trofejí. Premier League ovládl třináctkrát, s týmem také dvakrát vyhrál Ligu mistrů a v roce 1999 získal treble za triumf v Premier League, Lize mistrů a Anglickém poháru.

United v minulé sezoně obsadili osmou příčku, což je jejich nejhorší umístění v anglické nejvyšší soutěži v historii. V probíhajícím ročníku jsou pod vedením Erika ten Haga po sedmi kolech až na 14. místě a nizozemský trenér je před sobotním zápasem s Brentfordem pod velkým tlakem.

Tabulka Premier League