eFotbal

Karabec změnu potřeboval, ale v Hamburku mu lidé vypuštěný souboj či neochotu bojovat dají sežrat, říká Jarolím

Karabec změnu potřeboval, ale v Hamburku mu lidé vypuštěný souboj či neochotu bojovat dají sežrat, říká Jarolím
Karabec změnu potřeboval, ale v Hamburku mu lidé vypuštěný souboj či neochotu bojovat dají sežrat, říká JarolímFlashscore
Adam Karabec patří mezi největší talenty českého fotbalu, jeho vývoj v mateřské Spartě se ale v posledních sezonách zasekl. Odchovanec letenského klubu se proto rozhodl změnit působiště a přijal nabídku Hamburku. V německé 2. Bundeslize na sebe poprvé v profesionální kariéře navlékne jiný než rudý dres a odborníci se shodují, že mu změna může jedině pomoci.
Reklama
Reklama

Do Sparty přišel v patnácti z Bohemians a ihned podepsal profesionální kontrakt. Mládeži na Strahově doslova prosvištěl a už v 16 letech a sedmi měsících si pod trenérem Václavem Kotalem odbyl svůj prvoligový debut. 

V áčku Sparty natrvalo působil od sezony 2020/2021, pevné místo v základu si ale nikdy nevybojoval. V nejvyšší české soutěži naskočil do 107 zápasů, jen v sezoně 2021/2022 ale odehrál víc než 1000 minut. 

“Na Adama byl ve Spartě obrovský tlak. Očekávalo se, že půjde ve stopách Adama Hložka, ale nakonec to nevyšlo. Je proto dobře, že se rozhodl změnit prostředí a vyrazil na čerstvý vzduch,” pochválil Karabcovo rozhodnutí bývalý hráč Letenských Roman Polom.  

Talentovanému středopolaři rozumí i bývalý český reprezentant David Jarolím. “Ve Spartě svou příležitost úplně nevyužil, je proto dobře, že se odhodlal zkusit zahraničí. Vystoupil ze své komfortní zóny a jde se poprat o místo v sestavě velkého zahraničního klubu. To mu podle mě může jen prospět.”

Právě Jarolím ví nejlépe, co Karabce na severu Německa čeká. V Hamburku strávil devět sezon, odehrál téměř 350 zápasů, zahrál si Ligu mistrů a dokonce nosil kapitánskou pásku. 

KARABEC A ŠEVČÍK V NĚMECKU? BUDE TO PRO NĚ ŽIVOTNÍ VÝZVA, TUŠÍ EXPERT. BRZDÍ PRVOTNÍ NADŠENÍ

“Je to obrovský klub, aklimatizace proto nebude jednoduchá. Od začátku se bude bojovat o postup, který klubu už šest let uniká. V uplynulé sezoně navíc do Bundesligy povýšilo St. Pauli a poprvé v historii tak bude hrát vyšší soutěž než HSV, to je pro všechny velká motivace,” přiblížil Jarolím náladu v klubu. 

Karabec je jednou z prvních posil, kterou si přivedl nový sportovní manažer Stefan Kuntz. Zkušený trenér v letech 2017 a 2021 dovedl německou reprezentaci do 21 let k titul mistrů Evropy, je proto jasné, že se nebude bát stavět hru na mladých hráčích. To ostatně předvedl už u tureckého národního týmu, kde si poradil s generační obměnou a poprvé soutěžním zápase postavil Ardu Gülera.  

“Vzhledem k tomu, že klub netají postupové ambice, jsem očekával, že jako první přijde někdo zkušenější než Adam. Na druhou stranu, je to jeden z našich nejtalentovanějších fotbalistů. Je výborný na balonu a má skvělou levačku. Musí ale zapracovat na fyzické stránce hry. V Hamburku vám toho spoustu odpustí, vypuštěné souboje nebo neochotu bojovat za tým vám ale fanoušci dají sežrat,” uvedl Jarolím. 

Karabec bude chtít v Německu naplno rozvinout svůj potenciál. Pomoct mu v tom může i fakt, že nebude stále na očích českým fanouškům. “Adam je výborný fotbalista, který má potenciál se uchytit ve velkém fotbale. Z mého pohledu byl jeho hlavní problém v hlavě, ten přestup mu proto může jen pomoct,” myslí si Polom. 

Vzápětí ale dodává, že ho volba destinace trochu překvapila. “Adama bych očekával spíš někde v Nizozemsku, kde by mohl víc hrát s míčem. Jsem si ale jistý, že s agentem všechno prodiskutovali a věřím, že vybrali správně.”

Pokud si spojení Karabce s HSV sedne, dá se očekávat, že se hostování změní v trvalý přestup. Součástí dohody mezi kluby je totiž i opce ve výši 3 milionů eur.

PARÁDNÍ ŠEVČÍKŮV START. V BARVÁCH NORIMBERKU SE TREFIL HNED V PRVNÍM PŘÍPRAVNÉM DUELU A SLAVIL VYSOKOU VÝHRU