eFotbal

Nandal to i Mbappému. Slávista Schranz je mezi nejlepšími střelci Eura: zlatá kopačka míří na Slovensko

Nandal to i Mbappému. Slávista Schranz je mezi nejlepšími střelci Eura: zlatá kopačka míří na Slovensko
Nandal to i Mbappému. Slávista Schranz je mezi nejlepšími střelci Eura: zlatá kopačka míří na SlovenskoFlashscore
Senzace, s kterou ani nikdo nepočítal! Slovenský reprezentant a ofenzivní chlouba pražské Slavie Ivan Schranz získal Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Eura v Německu. Třicetiletý křídelník dal tři branky, stejně jako Harry Kane, George Mikautadze, Jamal Musiala, Cody Gakpo a Dani Olmo. Schranz se trefil proti Belgii, Ukrajině a také proti Anglii. K úspěchu pomohl hráči Slavie fakt, že UEFA rozhodla, že jediným kritériem pro získání ocenění bude počet vstřelených gólů.
Reklama
Reklama

V čele historického pořadí střelců ne Euru je Cristiano Ronaldo, který má na kontě 14 branek. Devětatřicetiletý Portugalec hrál na ME šestkrát a na Euru 2021 vyhrál soutěž střelců s pěti trefami. Stejně úspěšný byl tehdy Čech Patrik Schick, ale tehdy se bral při stejném počtu gólů jako další kritérium rozhodujícím o vítězi počet asistencí, takže měl kanonýr Leverkusenu smůlu a na trofej nedosáhl. Rekord v počtu vstřelených branek na jednom evropském šampionátu drží Francouz Michel Platini, jenž v roce 1984 skóroval devětkrát v pěti zápasech.

I když Francie na šampionátu nepostoupila ani do finále, zaskvěl se ve statistikách z letošního Eura hvězdný útočník Kylian Mbappé. Ten sice odehrál o dva zápasy méně než většina finalistů, ale stejně měl na kontě nejvíce střeleckých pokusů. Pětadvacetiletá letní posila Realu Madrid byla také nejrychlejším hráčem šampionátu. Nejdelší vzdálenost uběhl anglický záložník Declan Rice, k nejofenzivnějším hráčům patřil Španěl Yamal Lamine. Čerství šampioni z Pyrenejského poloostrova dali nejvíce branek, zároveň ale také měli nejvyšší počet faulů. Vyplývá to ze statistik na webu UEFA.

Mbappé kvůli zranění vynechal jeden zápas ve skupině a s Francií vypadl v semifinále, přesto v počtu střel zastínil i finalisty. Hvězdný kanonýr vyslal 24 pokusů a o jednu ránu překonal Portugalce Cristiana Ronalda, který rovněž odehrál jen pět utkání. Z týmů si suverénně nejvíce střel připsali Španělé - 123, Angličané byli s 75 pokusy až šestí.

Zklamání z porážky ve finále? Domů se vracíte jako hrdinové, píše anglický tisk. Legendy brání trenéra

Z hráčů s maximálním možným počtem sedmi zápasů byli nejpilnější s 18 ranami anglický kapitán Harry Kane a Yamal, který v sobotu oslavil teprve 17. narozeniny. Nejlepší mladý hráč turnaje kraloval asistencím, jako jediný si připsal čtyři gólové přihrávky. Na kontě měl také nejvíce vytvořených velkých šancí (8) a klíčových přihrávek (19).

Střeleckou tabulku ovládl další španělský mistr Evropy Dani Olmo. Šestadvacetiletý ofenzivní záložník Lipska stejně jako další pětice hráčů skóroval třikrát, ale na rozdíl od všech ostatních měl na kontě ještě dvě asistence. Španělé kralovali střelecké tabulce i mezi týmy, v sedmi zápasech skórovali patnáctkrát. Němci, kteří vypadli už ve čtvrtfinále, dali 11 gólů, druhý z finalistů Anglie se trefila pouze osmkrát.

Mbappé i po finále zůstal "sprinterem" turnaje. Francouzskému útočníkovi naměřili 36,5 kilometru v hodině, což je o půl kilometru více, než měl španělský útočník Ferran Torres. Z českého týmu, který vypadl už ve skupině, byl nejrychlejší s výkonem 35,1 kilometru v hodině levý bek David Jurásek na děleném 15. místě.

foto: © ČTK / imago sportfotodienst / Sebastian Räppold/Matthias Koch

Nejdelší vzdálenost během turnaje zdolal Angličan Rice, který spolu s gólmanem Albionu Jordanem Pickfordem a obránci Kylem Walkerem a Johnem Stonesem odehrál největší počet minut na šampionátu - 690. Záložník Arsenalu během sedmi zápasů uběhl 85,7 kilometru. Angličané v této statistice vzhledem k dvěma prodloužením ve vyřazovací fázi zabrali prvních sedm míst, osmý je španělský záložník Fabián Ruiz.

Nejvíce přihrávek neměli Španělé, jako bývalo v minulosti zvykem, ale Angličané. Mezi jednotlivci vévodil pasům obránce Stones (556) před spoluhráčem Ricem, na třetím místě skončil německý středopolař Toni Kroos.

Španělé také překvapivě nedominovali celému turnaji v držení míče. Lepší byli Němci a také Portugalci, kteří měli kontrolu nad balonem téměř 65 procent času. Tým okolo Ronalda rovněž kraloval rohovým kopům (47) a také se pokusil o nejvíce driblinků, byť odehrál o dva zápasy méně než finalisté.

Překonal Pelého! Nejlepší narozeninový dárek, je to sen, zářil štěstím Yamal po triumfu na Euru

Španělé se nečekaně dopustili i nejvyššího počtu faulů, nejvíce prohřešků na svou osobu si vynutili Angličané. Mezi hráči vévodí s 12 nedovolenými zákroky španělský a nizozemský kapitán Álvaro Morata a Virgil van Dijk.

Nejvíce žlutých karet posbírali Turci, které rozhodčí napomenuli dvacetkrát. Způsobil to především vyhrocený poslední zápas skupiny s českým celkem. Nejistý rumunský hlavní sudí István Kovács rozdal v utkání rekordních 18 žlutých karet, z toho 11 tureckému mužstvu. Sudí vyloučili na šampionátu šest hráčů, z toho hned dva Čechy - Antonína Baráka a Tomáše Chorého.

I když Gruzínci odehráli jen čtyři zápasy a vypadli v osmifinále, měli suverénně nejzaměstnanějšího brankáře turnaje. Giorgi Mamardašvili si připsal 29 zákroků, z toho deset při remíze 1:1 ve skupině s Českem.

Český fotbal? Zaostáváme v základních dovednostech. Španělé vyhráli Euro právem, mají jasno experti