eFotbal

Další problém pro nový formát MS klubů. Podle žaloby porušuje Listinu základních práv Evropské unie

eFotbal
Další problém pro nový formát MS klubů. Podle žaloby porušuje Listinu základních práv Evropské unie
Další problém pro nový formát MS klubů. Podle žaloby porušuje Listinu základních práv Evropské unieFlashscore
Hráčská organizace FIFPRO podala žalobu na Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA) kvůli novému mistrovství světa klubů, které se má v příštím roce poprvé konat v rozšířeném formátu s 32 kluby. Podle FIFPRO zneužívá FIFA své postavení a dalším navyšováním počtu zápasů v sezoně ohrožuje zdraví hráčů a porušuje Listinu základních práv Evropské unie. Organizace to uvedla v prohlášení na webu.
Reklama
Reklama

Příští ročník mistrovství světa klubů se má uskutečnit ve Spojených státech v létě, čímž by si fotbalisté i v "lichém" roce mezi Eurem a mistrovstvím světa prodloužili sezonu. FIFPRO a Asociace světových lig (WLA) pohrozily žalobou už v květnu. Hráčská organizace nyní prostřednictvím anglické a francouzské hráčské unie postoupila případ Evropskému soudnímu dvoru.

ANCELOTTI ZMÍRNIL SVÁ SLOVA O ODMÍTNUTÍ MS KLUBŮ, REAL SE CHCE ZÚČASTNIT

"Evropští členové FIFPRO dnes podali žalobu proti FIFA, která sama rozhodla o změně mezinárodního fotbalového kalendáře a o vytvoření nového turnaje. Podle nás tím porušuje práva hráčů a jejich odborů podle Listiny základních práv EU a může jít i o porušení hospodářské soutěže EU," uvedla hráčská organizace.

"Nový turnaj se uskuteční od poloviny června do poloviny července. V součtu s přípravným obdobím a cestováním to znamená pro fotbalisty dalších šest týdnů práce v už tak nabitém kalendáři," stojí v prohlášení.

FIFPRO žádá soud, aby prověřil rozhodnutí FIFA zejména ve čtyřech bodech. Ty se týkají zdravotních rizik z nabitého programu nebo práva na přestávku a dovolenou mezi sezonami. Jednostranné rozhodnutí FIFA o založení nového turnaje bez vyjednávání s hráčskými odbory by podle organizace rovněž mohlo znamenat porušení pracovních podmínek fotbalistů.

JAK BUDE VYPADAT NOVÁ LIGA MISTRŮ? KONEC ZÁKLADNÍCH SKUPIN, VÍCE ÚČASTNÍKŮ A GARANCE OSMI PODZIMNÍCH ZÁPASŮ