eFotbal

Odvážný nováček útočí na špici ČFL s divizní sestavou! Šéf klubu promluvil o spolupráci s Plzní

David Zlomek
Třetiligový nováček SK Petřín Plzeň jde do zápasu proti Motorletu.
Třetiligový nováček SK Petřín Plzeň jde do zápasu proti Motorletu.SK Petřín Plzeň
Petřín Plzeň v tomto ročníku ČFL patří mezi nováčky, ale před víkendovým děním také mezi šest nejlepších týmů skupiny A! To vše s kádrem, který zůstal po jarním postupu z divize téměř nezměněn. „Nikdo nás výrazněji neposílil,“ potvrzuje v rozhovoru pro eFotbal.cz Jiří Bednář, předseda klubu.
Reklama
Reklama

Do minulé sezony sice v Plzni nevstupovali s tím, že je cílem posun výš, ale výkony a výsledky poslaly tým do ČFL. Petřín postoupil z prvního místa, a to hlavně díky dvěma parádním sériím. Loni na podzim vyhrál před pauzou sedm z osmi zápasů (jedna remíza), na jaře se zrodilo neskutečných devět výher za sebou. 

"Cílem postup nebyl,“ usmívá se Bednář. "Do soutěže jsme vstupovali s tím, že chceme hrát v klidném středu tabulky, případně útočit na vrchní polovinu. Na postup jsme určitě nemysleli, vyvrbilo se to tak až v průběhu. Šance se ale naskytla, tak jsme ji chytli za pačesy a dosáhli jsme toho.“

Dvacet výher z třiceti duelů a 77 vstřelených branek budiž důkazem. "Jeden velký důvod, proč se nám tak dařilo, asi nejde najít,“ krčí rameny. "Možná to bylo tím, že jsme hráli víceméně jen s odchovanci, vždycky máme skvělou a soudržnou partu. Táhli jsme za jeden provaz,“ hlásí spokojeně. Postup do ČFL byl velkým úspěchem. Nikoho ani nenapadalo, že by se ho klub dobrovolně vzdal. "Bez debat. Když jsme si to vykopali, tak jsme chtěli jít nahoru,“ dodává.

Povedený ročník, další velké ambice a vědomí toho, že boj o udržení v ČFL bude nesmírně těžký. Tyhle myšlenky by většinu klubů dohnaly k tomu, že by angažovaly kupu nových hráčů. Nejlépe takové borce, kteří s třetí ligou mají zkušenosti. Petřín je v tomto ale jiný a pevně se drží své filozofie, která se zakládá na mladých hráčích a akademii.

"Skoro žádnou posilu jsme nezískali. Jen jsme se domluvili s Viktorií Plzeň na uvolnění hráče Milana Krůty, který tam má ligovou smlouvu. Hrajeme to s téměř stejným týmem, jaký jsme měli v divizi,“ potvrzuje Bednář. 

Právě spolupráce s Viktorií se vyloženě nabízí – a děje se, byť ne nijak divoce. "Vycházíme s ní dobře. Tím, že jsme hodně zaměření na mládež, vyrůstají u nás zajímaví kluci, kteří třeba ve třinácti přecházejí tam. Ale že bychom od nich chtěli tahat kluky, kteří mají ambici hrát jinde, to ne.“

Případ Krůta je tak spíše ojedinělý. Mladý útočník by v béčku Viktorie, které je ve stejné soutěži jako Petřín, tolik nehrál. A tak se ho Petřín ujal. Před tak těžkou sezonou kádr neposílit, to je odvaha. Tím spíš, že si v klubu dobře uvědomovali, do čeho jdou. "Byli jsme hodně střízliví. Sami jsme si mysleli, že se budeme snažit nespadnout a že budeme hrát o udržení,“ zní z klubu.

Zatím má Petřín ale jiné starosti. Příjemnější. Na jedničku vyšel začátek soutěže, kdy se ze dvou zápasů získaly čtyři body a postoupilo se v poháru. "Vstup byl pro nás důležitý, ale i překvapivý. Nastavení týmu se pak trochu změnilo a na té vlně hrajeme až doteď,“ tvrdí šéf klubu.

Vlna to je pořádně vysoká a pozitivní. Petřín v posledních čtyřech duelech uhrál dvě výhry a dvě remízy, k tomu pořádně potrápil druholigové Táborsko v poháru (0:2). Pohodu narušila jen série tří proher, i ta má ale opodstatnění. "Hned za sebou jsme měli Domažlice a Příbram, aspiranty na postup do druhé ligy. Tam se projevil rozdíl v kvalitě,“ soudí funkcionář.

Jinak se ale jede nad plán. "Určitě jsme spokojení. Jsme si vědomi toho, že někdy jsou technické kvality na straně soupeře, ale my se bojovností a rychlostí dokážeme vyrovnat. A někdy to urvat na naši stranu,“ zmiňuje Bednář týmového ducha.

Mužstvo je sestaveno z odchovanců. Ať už jim je třicet, nebo dvacet. "Je to pro nás velmi podstatné. Jsou to kluci, co spolu vyrůstali. Dokonale se znají, týmu i klubu to prospívá. Změny jsou minimální, jsme tak trochu uzavření,“ říká Bednář. "Osu základní sestavy máme postavenou z třicátníků. Ti vyrůstali u nás. Vydrželi tak dlouho, až vykopali třetí ligu,“ usměje se.

Z ničeho nic je tak Petřín v půlce října šestý, na první Domažlice ztrácí jen šest bodů. Nahoru určitě nemíří, i tak se z nej ale stává postrach ČFL. "Určitě bychom se ve třetí lize rádi stabilizovali. Bude to těžké, ale uděláme pro to maximum,“ zakončuje předseda klubu.