eFotbal

Most nesvítí! Ukradli kabely, oprava stojí 800 tisíc, říká manažer. Posila z Anglie není drahá

René Machálek
Manažer Baníku Most-Souš Petr Glaser a trenér Pavel Horváth.
Manažer Baníku Most-Souš Petr Glaser a trenér Pavel Horváth.Baník Most-Souš
Trenér Pavel Horváth na lavičce, brankář Tomáš Holý mezi tyčemi. Třetiligový Most se do toho v posledních týdnech pořádně opřel. Manažer klubu Petr Glaser, který v roli hráče kopal třeba za béčko Sparty, se rozpovídal v pořadu Zajíc ve druhé lize o dění v klubu, který by rád v budoucnu poskočil o stupínek výš. Glaser promluvil o finančních možnostech Mostu i o tom, proč klubu nefunguje umělé osvětlení. „Ukradli nám kabely, celková oprava bude za 800 tisíc,“ prozradil.
Reklama
Reklama

V pořadu Kudy běží zajíc věnovanému ČFL se Glaser potkal s trenérem Sokola Hostouň Dominikem Rodingerem a během rozpravy vyšlo najevo, že bývalý gólman byl v hledáčku severočeského klubu, když vedení přemýšlelo o změně kouče. "Byl jedním z hlavních kandidátů, ale nakonec Dominik učinil osobní rozhodnutí kvůli synovi a nabídku odmítl," prozradil Glaser.

Když došlo na srovnání obou klubů, Most je ve zjevné výhodě. Třeba kvůli tomu, že je městským klubem a město tedy fotbal podporuje. Zázemí je dokonce i na prvoligové úrovni "Takže přiznávám, že bychom chtěli jít nahoru, za rok, dva,“ zdůraznil Glaser s tím, že finanční podpora od města hraje důležitou roli. "Hráči ale neberou padesát tisíc, tím směrem nechceme jít. My chceme hladové kluky, ne ty, co si chodí jen pro výplaty. Kromě města máme drobné partnery, ale tak z osmdesáti procent nás podporuje město,“ prozradil manažer.

Klub tak hospodaří s částkou okolo deseti milionů korun. "O tom se nám může jen zdát. Ale víc takových týmů, jen s nimi se může zlepšovat český fotbal,“ nahlížel na situaci pozitivně Rodinger. Aby byla podpora od města ještě vyšší, potřeboval by se Most výsledkově polepšit. "Chceme jít cestou, kdy vytvoříme tlak na město lepšími výsledky. Primátor je náš fanoušek, ale když jsme desátí, tak to nejde,“ uvědomil si Glaser. 

Útok na postup tak v této sezoně nejspíš zůstane z pohledu severočeských konkurentů na Ústí nad Labem. "Mají zkušené hráče, kteří jsou v klubu právě pro to, aby druhou ligu vykopali,“ poznamenal manažer Mostu a Rodinger s úsměvem doplnil. "Za peníze, co má Grigy, tak klidně opráším rukavice a půjdu to dělat taky.“

Manažer mosteckého klubu promluvil také o námluvách s trenérem Pavlem Horváthem. Po porážce s Benátkami v pohárové soutěži vedení klubu vědělo, že musí jednat. "Napsal jsem proto Pavlovi SMS, zda by neměl zájem,“ konstatoval Glaser. Kouč odpověděl, zda si oba muži mohou zavolat, nebo se potkat. "Když pak došlo na schůzku, Pavel měl A4 pomalovanou otázkami,“ chválil Glaser.

Horváth ho vlastně zaskočil jednou jedinou věcí, když se zeptal, zda je mezi oběma muži v pohodě. Dvojice se totiž před lety potkala v Sokolově, kde byl ještě Glaser jako hráč a došlo k určitým neshodám. "Měli jsme tam tehdy nějakou slovní výměnu, ale je to osm, devět let. Ne vše si pamatuji, ale vyčistili jsme si každopádně stůl. Nehraju si na bosse. Trvalo to půl minuty a nakonec jsme se tomu zasmáli,“ objasnil Glaser.

Pro hráče bylo překvapením, když se Horváth objevil v kabině v roli kouče. "Znají jeho pořad z rozhlasu a teď ho měli v kabině. Nečekalo se, že půjde do Mostu,“ přiznal manažer s tím, že při návštěvě klubu zíral pro změnu i Horváth. "Když jsem mu ukázal areály, jeho první slova byla neuvěřitelný. Tady už trenér nic lepšího nepotřebuje. A to samé, tedy to nejlepší, chce samozřejmě po hráčích. Je náročný a kluky to po příchodu hodně bolelo. Ale my chceme jít cestou náročnosti.“

Stejně tak se klub dostal do povědomí fanoušků i díky angažování zkušeného gólmana Tomáše Holého, jenž v posledních letech chytal na Ostrovech. "Četl jsem s Tomášem rozhovor, jak trénují s Tomášem Vaclíkem spolu s panem Bartalským, říkal, že jsou oba bez angažmá. Proto jsem mu napsal, ať jde do Mostu a odpovědí mi bylo snad padesát smajlíků. Tak jsem to vypustil z hlavy,“ uvedl manažer severočeského klubu.

Pak vše řešil i s novým trenérem Horváthem. Jenže, když se na sociálních sítích objevila zpráva, že má Most nového trenéra, tak se ozval Holý sám. "Přišla zpráva, kdy má přijet na trénink,“ usmál se Glaser. Po dohodě s oběma známými muži pak musel čelit narážkám, že je na tom Most nejspíš finančně velmi dobře. "Mohu všechny uklidnit. Tomáš přišel ze známosti a bere pár korun,“ dodal.

Daleko více se klub prohne, pokud bude chtít dát do funkčního stavu osvětlení. "Ukradli nám kabely, někdo je vytrhal a šel je prodat. Světla navíc potřebují nové lampy, oprava stojí 800 tisíc, stejně tak nám zmizelo pár balonů,“ prohlásil manažer Baníku. "Vypadá to, že je to jeden prodaný hráč do druhé ligy,“ naznačil, jak by se mostecký klub mohl dostat k potřebným financím.