eFotbal

Sparta vydřela proti Liberci výhru, rozhodla akce střídajících, skóroval Haraslín. Plzeň slaví

ČTK
Střídající Lukáš Haraslín rozhodl o výhře Sparty.
Střídající Lukáš Haraslín rozhodl o výhře Sparty.AC Sparta Praha
V úvodním utkání sobotního programu 12. kola hrál doma Hradec Králové se Sigmou Olomouc nerozhodně 1:1. Baník Ostrava podlehl Viktorii Plzeň 1:3, Dukla pak na Julisce zvítězila nad Pardubcemi 2:1. Útočník Jakub Řezníček vstřelil stý gól v nejvyšší soutěži a vstoupil do Klubu ligových kanonýrů. Obhájce titulu Sparta vydřela proti Liberci těsné vítězství 2:1, rozhodl střídající Lukáš Haraslín.
Reklama
Reklama

Hradec po chybě gólmana získal na poslední chvíli bod

Hanáci chtěli v prvním ligovém duelu po reprezentační přestávce odčinit poslední ligové kolo, v němž doma podlehli 1:3 Bohemians, a navíc kvůli vyloučení přišli o nejlepšího ligového střelce Jana Klimenta. Hradec vlétl do utkání velmi aktivně, už v úvodní minutě se k centru z levé strany dostal Adam Vlkanova, který našel hlavu Ondřeje Mihálika, brankáři Sigmy Stoppenovi a levému bekovi Jiřímu Slámovi se však podařilo míč odklidit do bezpečí.

V průběhu následujících minut se hra vyrovnala a celkem, jenž se jako první v duelu radoval, byla Olomouc. Po rohovém kopu ve 13. minutě proletěl centr až na zadní tyč, kterou předpisově zavíral Matěj Mikulenka a dráze míče do sítě nezabránil ani hradecký kapitán Petr Kodeš. Východočeši se posléze mohli postarat o vyrovnání, rybička Mihálika po centru Lukáše Čmelíka ale jen těsně minula tyč olomoucké branky. Slovenský křídelník byl i u další zajímavé příležitosti domácích v 32. minutě, když zpoza vápna napřáhl, Stoppen však jeho pokus vytěsnil na rohový kop.

Nejzajímavější situace po změně stran se vyskytla v 55. minutě, kdy Yunusa Muritala loktem ve vápně fauloval Filipa Čiháka a kopala se penalta ve prospěch domácího celku. K pokutovému kopu se postavil kapitán Kodeš, ale přízemní zakončení vyrazil pohodlně skokem k pravé tyči Stoppen. V 88. minutě si na centr z pravé strany naskočil Adam Vlkanova, ale ve stoprocentní situaci trestuhodně minul bránu.

Východočeši se dočkali ve třetí minutě nastaveného času, kdy Ladislav Krejčí odcentroval z levé strany a míč z jeho levačky zakončil hlavou Adam Griger do břevna. Následně míč skotačil v náručí Stoppena, kterému balon vypadl přesně k nohám Grigera, jenž se gólu napodruhé dočkal.

Plzeň loupila na horké půdě Baníku a jde před Spartu

Oba celky vstupovaly do svého prvního ligového utkání po reprezentační přestávce v obdobném rozpoložení. O něco lépe na tom sice byla Plzeň, která před zápasem okupovala třetí příčku průběžné tabulky, Baník nicméně v letošní sezoně ve Vítkovicích ještě ani jednou neztratil, a v případě výhry se dokonce mohl na západočeský celek bodově dotáhnout. Klání mezi tabulkovými sousedy začalo skutečně ve velkém stylu. Do první šance se dostal již ve třetí minutě domácí Tomáš Rigo, jeho prudká střela však prosvištěla těsně vedle levé tyče plzeňské branky.

Skóre tak otevřeli hosté. Alexandr Sojka nakopl balón za obranu domácích, k němu se dostal Adu, ten tělem brilantně odstavil od míče ostravského obránce a chladnokrevně zakončil. Aktivnější domácí měli sice příležitosti k vyrovnání, žádné z nich ale nedokázali do konce poločasu zužitkovat. Ve 25. minutě se trefil z dorážky hostující Milan Havel, radoval se však předčasně, neboť gól nebyl uznán pro ofsajd. Ve 43. minutě se po druhé v zápase prosadil ghaňan Adu, když centr Havla z pravé strany hlavičkou pohodlně nasměroval za záda Jakuba Markoviče a poslal hosty do dvougólového vedení.

Fotbalisté Baníku se po změně stran snažili zvrátit nepříznivý průběh utkání, a odvrátit tak první domácí porážku v probíhající sezoně. Ve snaze oživit útočné snahy Baníku učinil trenér Hapal v 61. minutě hned tři střídání. Právě střídající Matěj Šín v 62. minutě centrem z rohu našel Erika Prekopa, jenž ale nedokázal hlavičku usměrnit za záda plzeňského brankáře Martina Jedličky. Ten zlikvidoval i Šínovu hlavičku ze 73. minuty a nadále držel čisté konto. V 87. minutě byl ale ve stejném souboji Šín již úspěšnější a snížil na 1:2. Veškeré naděje domácích na vyrovnání nicméně pohasly v 90. minutě, kdy akci plzeňských gólově zakončil Erik Jirka a upravil skóre zápasu na konečných 1:3.

Viktoria Plzeň už vedení udržela, navázala na vítězství z posledního kola proti Pardubicím. 

Dukla otočila záchranářský duel s Pardubicemi

Ligový los proti sobě v sobotu postavil dva kluby, které se nacházely na spodku tabulky. Staronový ligový účastník Dukla měla po deseti zápasech na kontě pouhých osm bodů, hosté z Pardubic na tom byli ještě o bod hůř a okupovali předposlední příčku. Úvod zápasu odpovídal tabulkovému postavení obou celků, protože v první čtvrthodině hry se diváci na Julisce větší příležitosti nedočkali. Pak se však o slovo přihlásili domácí a hlavičku stopera Dominika Haška musel z brankové čáry odklidit Louis Lurvink.

Výraznou postavou závěru prvního poločasu byl na straně hostí záložník Dominique Simon, který dokonce ve 36. minutě rozvlnil síť, ale gól byl vzápětí kvůli ofsajdu odvolán. Napodruhé se to už francouzskému hráči povedlo. Ve 39. minutě si naběhnul na průnikovou přihrávku Tomáše Zlatohlávka, prošel do vápna a z úhlu překonal brankáře Matúše Hrušku. Pro Simona to navíc byla první ligová trefa v dresu Pardubic. Dukle se nepovedlo na inkasovanou branku rychle odpovědět, a tak se šlo do kabin za příznivého stavu pro Východočechy.

Dukla do druhého poločasu vystřídala a změnil se i obraz hry. Domácí na svého soupeře najeli a dokázali si vypracovat několik zajímavých příležitostí. Střely Lichého či Řezníčka však brankáře Jana Stejskala nijak vážně neohrozily. Tlak Dukly se nakonec ale přeci jen vyplatil. V 64. minutě si na centr Jakuba Zeronika naskočil nikým nehlídaný Muris Mešanovič a z malého vápna uklidil hlavou míč do sítě. Bleskurychlý obrat Dukly dokonal o tři minuty později Jakub Řezníček, který dostal v pokutovém území přihrávku od Mešanoviče a zblízka překonal Stejskala podruhé.

Dukle se tak povedlo přerušit nepříjemnou sérii čtyř ligových zápasů bez výhry a v tabulce odskočila o čtyři body Teplicím. Naopak Pardubice prohrály třetí ligový zápas po sobě a i nadále zůstávají na 15. místě. 

Sparta zabrala, výkonem ale nenadchla

Obě mužstva měla co napravovat. Sparta po dvou letech utrpěla dvě ligové porážky v řadě, včetně té v derby se Slavií, na níž před výkopem ztrácela šest bodů. Severočeši zase v bitvě o Ještěd museli skousnout nejvyšší prohru v historii klubu a Jablonci podlehli 0:5. Už ve druhé minutě zahrozili domácí, když po hlavičce Indrita Tuciho ve vápně nedokázal nasměrovat placírkou míč do brány Tomáš Wiesner.

O šest minut později však pravý bek Sparty zužitkoval přesný centr Matěje Ryneše na zadní tyč a hlavou poslal Pražany do vedení. Wiesner tak v rámci letošní ligové sezony zaznamenal premiérovou trefu. Sparťanští obránci byli opravdu při chuti. V 18. minutě šel po chybě Denise Halinského sám na bránu Ryneš, gólman Hugo Jan Bačkovský ale tentokrát své mužstvo podržel.

Po hodině hry i Severočeši přetavili svou šanci v gólovou radost. Míč těsně u brankové čáry udržel ve hře Halinský, který dokázal najít Mariose Pourzitidise a řecký stoper nekompomisně překonal brankáře Petera Vindahla. To byl impuls pro domácí, kteří si zanedlouho vzali vedení zpět zásluhou střídajícího Lukáše Haraslína. Křídelník využil pobídky Martina Suchomela, a souhra nových mužů na trávníku tak přinesla kýžený efekt. Konečný výsledek 2:1 z pohledu domácích už Liberečtí zvrátit nedokázali.

Svěřenci Larse Friise tak částečně stáhli bodovou ztrátu na Slavii, kterou v neděli čeká výjezd do Jablonce. 

Chance Liga, 12. kolo

Hradec Králové - Olomouc 1:1 (0:1) ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 90.+3 Griger - 13. Mikulenka. Rozhodčí: Radina - Leška, Pospíšil - Zelinka (video). ŽK: Vlkanova, Petrášek - Pokorný, Breite, Muritala, J. Spáčil, Vodháněl. Diváci: 6285.

Hradec: Zadražil - Čihák (62. Kučera), Petrášek, K. Spáčil - Harazim (62. Griger), Kodeš, Samek (46. Dancák), Horák - Čmelík (70. Krejčí), Vlkanova - Mihálik (70. P. Juliš). Trenér: Horejš.

Olomouc: Stoppen - Hadaš, Pokorný, Král (77. Vraštil), Sláma - Breite, J. Spáčil (77. Langer) - Mikulenka (61. Vodháněl), Zorvan, Fiala (61. Dele) - Muritala. Trenér: Janotka.

Ostrava - Plzeň 1:3 ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 87. Šín - 5. a 43. Adu, 89. Jirka. Rozhodčí: Berka - Kříž, Vlček - Petřík (video). ŽK: Chaluš - Havel. Diváci: 10.888.

Ostrava: J. Markovič - Juroška (61. Pojezný), Frydrych, Chaluš, Kpozo (76. Holzer) - Boula (85. Grygar), Rigo (61. Šín) - Buchta, Kubala (61. Tanko), Ewerton - Prekop. Trenér: Hapal.

Plzeň: Jedlička - Dweh, S. Markovič, Jemelka - Havel, Sojka (78. Panoš), Kalvach, Cadu - Šulc (90.+4 Hejda) - Vydra (82. Vašulín), Adu (82. Jirka). Trenér: Koubek.

Dukla - Pardubice 2:1 ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 64. Mešanovič, 67. Řezníček - 38. Simon. Rozhodčí: Všetečka - Kubr, Novák - Orel (video). ŽK: P. Rada (trenér) - Noslin, Pandula. Diváci: 3148.

Dukla: Hruška - Vondrášek, Hašek, Peterka, Ambler (71. Ludvíček) - Zeronik (83. Ullman), Kozma (46. Lichý), Pech, Šebrle (90.+5 Holiš) - Řezníček (90.+1 Špatenka), Mešanovič (83. Matějka). Trenér: P. Rada.

Pardubice: Stejskal - Surzyn, Noslin, Lurvink, Šehič - Vacek (70. Krobot), Polyák (83. Darmovzal) - Sychra (70. Leipold), Simon (58. Míšek), Patrák (76. Yahaya) - Zlatohlávek (83. Pandula). Trenér: Saňák.

Sparta - Liberec 2:1 ONLINE ZE ZÁPASU ZDE

Branky: 8. Wiesner, 79. Haraslín - 63. Purzitidis. Rozhodčí: Starý - Hájek, Slavíček - Kocourek (video). ŽK: Birmančevič, Olatunji, Friis (trenér) - Višinský, Zyba, Purzitidis, Preisler. Diváci: 16.746.

Sparta: Vindahl - Sörensen, Panák, Zelený - Wiesner (66. Suchomel), Kairinen, Sadílek (76. Olatunji), Ryneš - Krasniqi (76. Haraslín), Tuci (46. Birmančevič) - Rrahmani (83. Solbakken). Trenér: Friis.

Liberec: Bačkovský - Halinský, Mikula, Purzitidis - Ghali (56. Icha), Zyba (82. Varfolomejev), Hlavatý, Kayondo (56. Preisler) - Višinský (63. Nyarko), Eneme (63. Letenay) - Tupta. Trenér: Kováč.

Tabulka:

1.    Slavia    10    9    1    0    22:2    28

2.    Sparta    11    8    1    2    23:12    25

3.    Plzeň    11    7    3    1    21:8    24

4.    Ostrava    11    5    3    3    13:11    18

5.    Olomouc    11    5    3    3    18:17    18

6.    Jablonec nad Nisou    10    5    2    3    14:5    17

7.    Slovácko    10    4    4    2    8:9    16

8.    Hradec Králové    11    4    2    5    9:10    14

9.    Mladá Boleslav    10    3    3    4    15:13    12

10.    Liberec    11    3    3    5    16:18    12

11.    Bohemians 1905    10    3    3    4    11:14    12

12.    Karviná    10    3    3    4    8:13    12

13.    Dukla    11    3    2    6    10:16    11

14.    Teplice    10    2    1    7    11:19    7

15.    Pardubice    11    2    1    8    9:18    7

16.    České Budějovice    10    0    1    9    2:25    1