eFotbal

Zemětřesení ve Zbrojovce! Novým sportovním ředitelem je Jiránek, naopak Psotka se loučí

Aktualizováno
Bývalý reprezentant Martin Jiránek je novým sportovním ředitelem Zbrojovky Brno.
Bývalý reprezentant Martin Jiránek je novým sportovním ředitelem Zbrojovky Brno.ČTK / Martin Salajka
Je to tady. Avizované změny v druholigové Zbrojovce Brno pod novým vlastníkem nabírají reálnější kontury. Novým sportovním ředitelem slavné fotbalové značky je bývalý reprezentant Martin Jiránek. Funkce se ujímá právě 1. října. "Toto jmenování je součástí strategie nových majitelů klubu, kteří postupně realizují kompletní proměnu a reorganizaci klubu na všech jeho úrovních," uvádí se na webu brněnského klubu. V klubu naopak končí Zdeněk Psotka, dosavadní sportovní manažer.
Reklama
Reklama

"Avizovali jsme hned na startu našeho vstupu do Zbrojovky, že právě sportovní oblast je logicky jednou z absolutních priorit. Martin Jiránek byl v našem hledáčku od samotného začátku a jsme rádi, že jsme se dohodli na spolupráci. V posledních týdnech jsme spolu strávili desítky hodin a z našich debat jsem si odnesl skvělý pocit," uvedl u příležitosti uvedení Jiránka do funkce generální manažer klubu Jan Mynář.

Bývalý reprezentant sice nemá s touto pozicí zkušenosti, nový vlastník Zbrojovky se mu ale rozhodl dát šanci se realizovat. "Martina charakterizuje především pracovitost, obrovský fotbalový přehled, a v neposlední řadě schopnost věci racionálně zhodnotit a nabízet konkrétní řešení. Právě takový přístup nyní Zbrojovka potřebuje," pokračoval Mynář.

"Cílem sportovního vedení pod vedením Martina Jiránka je především stabilizace sportovní situace, analýza aktuálního stavu a související práce ve všech oblastech počínaje personálním obsazením, infrastrukturou, expertním a technickým zajištěním až po skauting či spolupráci s kluby napříč regionem. Jednoznačným cílem je samozřejmě vrátit Zbrojovku Brno do Chance ligy, nicméně úkoly před Martina postavené jsou výrazně širší," doplnil Mynář.

Pohled na tabulku nikomu ve Zbrojovce nedělá, tým je jen dva body od sestupových příček. Bývalého reprezentanta a mistra Evropy hráčů do 21 let z roku 2002 čeká pořádná porce práce. "Vyzkoušel si pozici fotbalového skauta v seniorských i juniorských soutěžích, podílel se na nastavování pokročilých hodnotících metrik hráčů v nejvýraznější české hráčské agentuře a v neposlední řadě pak i díky svému jazykovému vybavení dokáže komunikovat s lidmi napříč sportovním světem," pojmenoval přednosti Mynář.

"V mých očích je velkou výhodou i fakt, že je součástí takzvané zlaté generace českých fotbalistů, která se prosadila a aktuálně čím dál více prosazuje v rámci řídících sportovních pozic," vysvětlil důvody Jiránkova angažmá Mynář.

"Těším se a jsem připraven,“ říká Jiránek. „Fotbalový život jsem poznal v několika zemích a především v rozmanitých rolích, které mi daly schopnost dívat se na fotbal jako na komplexní obor vyžadující stoprocentní nasazení, odbornost a také trpělivost. Zbrojovku vnímám jako historicky zásadní značku českého sportu a možnost podílet se na jejím sportovním rozvoji je pro mě obrovskou výzvou i závazkem," konstatoval s odhodláním Jiránek.

Ten prošel ligami v Itálii, Rusku a Anglii a nyní před ním stojí výzva pozvednout chřadnoucí klub. "Vnímám velká očekávání celé brněnské sportovní veřejnosti po nástupu nových majitelů. Tlaku ani velkého očekávání se nebojím. Jedinou správnou odpovědi bude každodenní práce. Mým úkolem bude v první fázi klub sportovně konsolidovat. V dlouhodobém výhledu by měla Zbrojovka jednoznačně mířit mezi přední české kluby; a to jednak díky výsledkům prvního týmu a zároveň také výchovou výrazných talentů pro celý český fotbal," byl přesvědčen Jiránek.

To potvrdil i Mynář. "Naším dlouhodobým cílem je dostat Zbrojovku mezi top 6 klubů v Česku. Díky potenciálu města, mládeže a velikosti spádové oblasti, která je zhruba 1,7 milionu lidí, Brno mezi nejlepší kluby v zemi patří. Ta cesta k tomuto cíli však nebude jednoduchá. Neexistují zkratky a urychlení. Martin je zkušený profesionál, který má díky svému dosavadnímu působení výborný přehled o hráčích v českých i zahraničních soutěžích. Věříme, že ve Zbrojovce ho dokáže uplatnit a pomůže ke sportovnímu růstu našeho klubu," dodal.

Jiránek dosud působil v agentuře SPORT INVEST, se kterou bude spolupracovat také v nové roli. Právě SPORT INVEST se stává poradcem vedení klubu pro sportovně strategická rozhodnutí. "Mám radost z toho, že Zbrojovka Brno dostává nový impuls směrem k fanouškům, partnerům i široké fotbalové veřejnosti. Dlouhodobě jsem přesvědčen o tom, že Brno a celý jihomoravský region skýtají obrovský sportovní potenciál," uvedl předseda představenstva agentury SPORT INVEST Viktor Kolář.

"V součtu s velikostí a ekonomickou silou města, blízkostí dalších zajímavých fotbalových trhů v podobě Slovenska, Rakouska a Maďarska a v neposlední řadě obrovskou fanouškovskou tradicí by Zbrojovka měla patřit mezi základní fotbalové značky na fotbalové mapě Česka. Těší mě, že noví majitelé Zbrojovky stojí o expertizu i dlouhodobé kontakty, které má SPORT INVEST vybudovány napříč Evropou," doplnil.

Podle klubového webu je jmenování Martina Jiránka sportovním ředitelem klubu součástí širší strategie nových majitelů FC Zbrojovka Brno. Majoritním vlastníkem se stala Regionální hospodářská komora Brno. Generálním partnerem klubu je investiční skupina OneCap zkušených investorů Jaroslava Havla, Kateřiny Zychové a Jana Mynáře, který zastává post generálního manažera Zbrojovky.

V klubu naopak končí dosavadní sportovní manažer Zdeněk Psotka, což klub potvrdil na sociální síti X, kde mu popřál hodně štěstí v další kariéře.