eFotbal

Zlín bere další výhru, Sparta B nasázela pět branek Prostějovu, Jihlava už není poslední

Aktualizováno
Rezerva Sparty nasázela ve druhé lize Prostějovu pět branek.
Rezerva Sparty nasázela ve druhé lize Prostějovu pět branek.AC Sparta Praha
Rezerva Sparty sice v nedělním utkání Chance Národní Ligy s Prostějovem dvakrát prohrávala, ale nakonec na stadionu Viktorie Žižkov slavila vysoké vítězství 5:2. Poslední příčku opustila Jihlava po vítězství 2:1 na hřišti béčka Baníku Ostrava. Vyškov na domácí půdě vyhrál nad Sigmou Olomouc B 1:0. Opava na domácím hřišti zdolala Slavii B a Varnsdorf podlehl doma Zlínu 0:2.
Reklama
Reklama

Sparta B - Prostějov 5:2

Prostějov se dokázal vyhrabat ze špatné formy, kterou měl na začátku sezony. Do Prahy přijel jako tým, který šestkrát za sebou nepoznal hořkost porážky. Sparťané to pocítili na vlastní kůži hned na začátku utkání. Velká šance Filipa Žáka sice zůstala nevyužita, v deváté minutě však umístil Jedlička svou hlavičku přesně a kromě vedoucí branky slavil i velkou úlevu, prosadil se totiž poprvé od půlky srpna.

Po gólu se probrala i Sparta, hrál se otevřený fotbal plný šancí. Zlepšený výkon přinesl domácímu týmu vyrovnávací branku. Vojtěch Hranoš našel ve 25. minutě ideálním centrem Lukáše Penxu, který se hlavou nemýlil. Diváci mohli tleskat snad každé ofenzivní akci, což se potvrdilo na konci prvního poločasu. Ve 41. minutě se přesnou ranou z hranice vápna prosadil prostějovský Leandro Lima, na což za čtyři minuty odpověděl domácí útočník Šiler, který zužitkoval dobrou kombinační práci svých spoluhráčů a vyrovnal na 2:2.

Mdlé dění druhého dějství rozčísla kolem 65. minuty Sparta. Šilerovu zakončení na přední tyči chyběla přesnost, o pár minut později Daniel Michl tváří v tvář brankáři soupeře Luďku Vejmolovi zazmatkoval a míč mu odevzdal. Štěstí se na stranu Pražanů přiklonilo v 69. minutě, brankáři Vejmolovi vypadl míč a před ním stojící Šiler neměl problém podruhé v utkání skórovat. Krátce nato mohl slavit hattrick, Vejmola se však tentokrát zaskvěl pohotovým zákrokem. Sparťany to však nemuselo mrzet, hned za tři minuty podruhé zařídil gól Penxa, jehož střelu tečoval bránící hráč mimo Vejmolův dosah. Jen za pár vteřin slavil domácí tým opět, tentokrát Michl trefil po přihrávce Vojtěcha Nováka prázdnou bránu.

Od tohoto momentu se zápas už jen dohrával, nic nezměnila ani červená karta pro sparťana Nelsona Okekeho. 

Ostrava B - Jihlava 1:2

Baník v minulém kole ukončil výhrou nad Žižkovem šestizápasovou sérii proher. Jihlava v dosavadním průběhu soutěže zvítězila pouze jednou a tak šli domácí do vzájemného souboje v roli mírného favorita. Byl to ale tým z Vysočiny, který vstoupil do utkání aktivněji.

Po sérii rohových kopů se k zakončení ve 20. minutě dostal David Štětka, ale míč poslal pár centimetrů vedle branky Michaela Gergely. Už ve 25. minutě musel střídat zraněný kapitán Baníku Zdeněk Říha, čehož se snažila Jihlava využít, ale střela Chytrého z hranice vápna skončila pouze Gergelovým zákrokem. Až těsně před koncem prvního poločasu se domácí dostali k vážnější příležitosti, ale Issa Fomba poslal střelu zpoza šestnáctky nad branku Adama Jágrika. Ve 44. minutě fauloval David Krupička v pokutovém území Selnara. Sám faulovaný se postavil k exekuci pokutového kopu, nedal domácímu brankáři šanci a poslal aktivní Jihlavu do vedení.

Úvod druhého poločasu se nesl ve znamení osobních soubojů. První vážnější střela přišla až v 61. minutě, ale Tomáš Franěk na hranici pokutového území netrefil balon ideálně a přestřelil branku domácích. O dvě minuty později se k zakončení dostal i střelec prvního gólu Selnar, ale Gergela se znovu prezentoval úspěšným zákrokem. Nedůrazu ostravského celku využil po rohovém kopu Chytrý, který využil prostoru, který mu domácí obrana nabídla a nahrávku Víta Beneše poslal z voleje akrobatickým kopem za Gergelova záda. Jihlavská defenziva však ani na 12. pokus v této sezoně neudržela čisté konto. Za jejich stopery se v 89. minutě dostal David Kašpárek a po samostatném úniku snížil na 1:2.

Jihlava se díky tříbodovému zisku odlepila ze dna tabulky a 18. října přivítá poslední Varnsdorf. Baník klesl na předposlední příčku 

Vyškov - Olomouc B 1:0

Moravský duel neměl před zápasem jasného favorita. V tabulce na tom byl o jeden bod lépe domácí celek, který ovšem v posledních týdnech zaznamenal útlum a ze tří utkání vydoloval jediný bod. Naopak rezerva Olomouce byla v o poznání lepším rozpoložení, když ve stejném počtu duelů získala z možných devíti bodů hned sedm.

První větší příležitost se rodila na straně hostů na konci 15. minuty. Dvacetiletý nigerijský útočník Moses Emmanuel si šikovně prostrčil míč mezi dvěma obránci a prodral se k zakončení, jeho pokus z nadějné pozice ovšem hostující defenziva stihla na poslední chvíli odvrátit na roh. Na pořádnou šanci si tak diváci museli počkat do 35. minuty, kdy se po pěkné individuální akci odhodlal k nezištné přihrávce Barnabáš Lacík. Jeho pas našel na hranici malého vápna nikým nehlídaného Condého, jenž ve vyložené šanci trestuhodně přestřelil hostující branku. Následně mohl skóre otevřít domácí Terrell Egbri, jeho pokus ale zneškodnil gólman Matúš Macík, a tak první poločas branku nepřinesl.

Po změně stran se Vyškov do svého soupeře pustil a na začátku 50. minuty byl blízko kýženého zásahu, Tom Ulbrich však ani tentokrát nepřekonal dobře postaveného Macíka. Hosté mohli odpovědět krátce nato, když si na centr Martina Pospíšila ze standardní situace naskočil v nadějné pozici osamocený Filip Slavíček. Obránce Olomouce ale namířil svoji hlavičku těsně vedle pravé tyče. Klíčový moment si tak domácí schovali až na úplný závěr. V 90. minutě se z hranice velkého vápna opřel do míče Mbonu a jeho projektil doplachtil za záda bezmocného Macíka. Utkání tak dopadlo lépe pro Vyškov.

Zlín těžil z nedisciplinovanosti soupeře

Varnsdorf chtěl dát zapomenout na špatné výsledky z poslední doby. Z předešlých pěti utkání vytěžil jen bod za remízu v Prostějově. Čekal na něj ale dominantní Zlín s devíti ligovými vítězstvími v řadě a pouhými třemi inkasovanými brankami. Diváci nečekali na první šanci dlouho. Už ve třetí minutě se dostal do velké šance zlínský Jakub Černín, k němuž se na malém vápně odrazil míč, mířil však vedle.

V 18. minutě šel předčasně do sprch Juzvak, jenž fauloval před šestnáctkou do jasné šance mířícího Davida Tkáče. Ve 26. minutě přihrál Vukadinovič na malé vápno Tkáčovi, jehož prudkou střelu skvěle vyrazil Pešl. O dvě minuty později využil Tomáš Poznar střílený centr ze strany, ale jeho pokus z malého vápna nemířil mezi tři tyče. Ve 36. minutě domácí sahali po gólu. Camara poslal Dufkovi skvělý centr na zadní tyč, následovala však hlavička těsně vedle. Ve 43. minutě vyrazil Pešl střelu Miloše Kopečného jen k Machalíkovi, který dotlačil míč za záda domácího gólmana. Ve 45. minutě Camara ostře zajel na půlce do Cletuse Nombila a rozhodčí mu ukázal červenou kartu. Krátce nato trefil Lukáš Bartošák zblízka tyč.

Po výměně stran přihrál Tkáč do jasné šance Poznarovi, jehož střelu ale vykopl z brankové čáry obránce Martin Kouřil. V 67. minutě poslal Vukadinovič balon na Poznara, který mu vrátil míč za obranu. Útočník pak už lehce přeloboval Pešla a zvýšil na 2:0. Severočeši mohli vzápětí odpovědět, ale Tobimu Babatundemu se nepodařilo procpat míč přes Dostála. V 83. minutě Pešl skvěle vyrazil další Poznarovu střelu po centru. Varnsdorf tak vzhledem k oslabení nemohl s výsledkem moc dělat. 

Rezerva Slavie poprvé padla v duelu s Opavou

Opavští fotbalisté museli kvůli následkům zářijových povodní sehrát svoje utkání proti rezervě Slavie na stadionu v nedalekém Hlučíně. Střetli se na něm se soupeřem, který měl před zápasem stejný počet bodů.Už ve třetí minutě vystřelil z hranice velkého vápna slávistický Karel Belžík, ale domácí gólman Adam Richter balon vytěsnil nad roh.

Utkání poté dlouho nepřineslo nic zajímavého, fotbalovou nudu ukončil v 28. minutě Ondráček. Obránce Eric Hunal nedůrazně odhlavičkoval míč jen k opavskému kapitánovi, který střelou ze zhruba deseti metrů rozvlnil síť. Slávisté odpověděli už o dvě minuty později. Konečný si vyskočil nejvýše na centr z přímého kopu a poslal přesnou hlavičku k tyči, Wilson Mootoo totiž nechal Konečnému příliš mnoho prostoru k zakončení. V závěru prvního dějství ještě hlavičkoval slávistický Vladimir Perišič, který si naskočil na centr Jana Trédla, Richter ale šanci zneškodnil.

Druhý poločas přinesl stejný obrázek jako první. Obě mužstva hrála hlavně ve střední části hřiště bez výraznějších šancí. Až v 60. minutě se dostal ke střele Felix Čejka, který si ve vápně zpracoval střílený centr Mootooa, ale zakončení poslal nad břevno. V 63. minutě poslal domácí do vedení Kozák, který si vyskočil na Ondráčkův roh a hlavou poslal míč do sítě Pražanů. V 90. minutě se ještě dostal do domácího pokutového území Štěpán Beran, který poslal přihrávku před domácí branku. Jeho akci ale zastavil útočný faul spoluhráče. Domácí si tak dokázali se sešívanými mladíky poradit. 

Chance Národní Liga - 12. kolo:

Ostrava B - Jihlava 1:2 (0:1)

Branky: 90. Kašpárek - 45.+1 Selnar z pen., 65. Chytrý . Rozhodčí: Orel - Váňa, Bureš. ŽK: Munksgaard (Ostrava). Diváci: 211.

Sparta Praha B - Prostějov 5:2 (2:2)

Branky: 25. a 75. L. Penxa, 45. a 69. Šiler, 77. Michl - 9. Hrdlička, 41. Lima. Rozhodčí: Vokoun - Hádek, Pfeifer. ŽK: Okeke, Surovčík - Hrdlička, Matoušek. ČK: 83. Okeke. Diváci: 324.

Vyškov - Olomouc B 1:0 (0:0)

Branka: 89. Mbonu. Rozhodčí: Doubrava - Slavíček, Ježek. ŽK: Svoboda, Kameník (trenér), Schön, Mbonu, Němeček - Fabiánek. Diváci: 624.

Opava - Slavia Praha B 2:1 (1:1)

Varnsdorf - Zlín 0:2 (0:1)

Branky: 44. Machalík, 67. Vukadinovič. Rozhodčí: Cieslar - Podaný, Marek. ŽK: Didiba, Machalík (oba Zlín). ČK: 18. Yuzvak, 45. Camara (oba Varnsdorf). Diváci: 320.