eFotbal

Anglie má potřetí v historii zahraničního trenéra. Tuchel povede Albion nejméně do MS 2026

Aktualizováno
Thomas Tuchel by měl být představen jako nový trenér Anglie.
Thomas Tuchel by měl být představen jako nový trenér Anglie.AFP
Anglická Fotbalová asociace (FA) vyřešila otázku reprezentačního trenéra, na lavičku Albionu usedl německý kouč Thomas Tuchel (51). Bývalý trenér Chelsea podepsal už 8. října smlouvu do roku 2026 a tým převezme v lednu příštího roku. Podle FA bude Tuchelovým úkolem dovést úřadující vicemistry Evropy na světový šampionát za dva roky.
Reklama
Reklama

"Jsem velice hrdý, že se mi dostalo cti vést anglický tým. Už dlouho mám osobní vztah k anglickému fotbalu a zažil jsem díky tomu neuvěřitelné okamžiky," uvedl Tuchel v prohlášení. V Anglii si udělal jméno díky angažmá v Chelsea, s níž v roce 2021 zvítězil v Lize mistrů, evropském Superpoháru a na mistrovství světa klubů. Jeho asistentem bude anglický kouč Anthony Barry.

"Mít možnost reprezentovat Anglii je obrovská výsada a z příležitosti pracovat s touhle mimořádnou a talentovanou partou jsem nadšený. S Anthonym uděláme vše pro to, aby byla Anglie úspěšná a fanoušci měli na co být hrdí," prohlásil Tuchel.

O jednání mezi oběma stranami se spekulovalo od minulého týdne, vše spustila překvapivá domácí porážka národního týmu od Řecka. To na Anglii vyzrálo poprvé historii, z Wembley si domů odvezlo triumf 2:1.

Albion vedl od září 2016 Gareth Southgate a dvakrát s ním dokráčel až finále Eura, kde Harry Kane a a spol. nestačili na Itálii a Španělsko. S národním týmem navíc postoupil i do semifinále mistrovství světa 2018. Celkem u kormidla stál ve 102 zápasech (61-24-17), rezignaci pak oznámil letos v červenci a reagoval tím na kritiku směřující především na neatraktivní hru.

Dočasným trenérem je Lee Carsley, jenž ve strukturách anglické reprezentace pracuje od roku 2020, kdy původně vedl tým U20. Poté se bývalý záložník Evertonu a Derby County v roce 2021 stal manažerem U21. Carsley dovedl svůj tým loni v létě k triumfu na Euru U21, když ve finále porazil Španělsko 1:0 a zajistil Anglii první titul v této soutěži od roku 1984.

Tuchel se stal teprve třetím zahraničním trenérem Albionu v historii, před ním si důvěru vysloužili jen Švéd Sven-Göran Eriksson (2000 až 2006) a Ital Fabio Capello (2008 až 2012).