eFotbal

Song, dresy a teď pochod! Malý pražský klub ze Kbel vyrazily podpořit desítky fanoušků

Desítky fanoušků Spartaku Kbely vyrazily pochodem k derby.
Desítky fanoušků Spartaku Kbely vyrazily pochodem k derby.Spartak Kbely / Nikol Kuncová
Fanoušci Sparty v neděli pochodovali Prahou na derby do Edenu. Podobný počin ale nemusí být jen výsadou velkých českých klubů. Premiérově si podobnou věc vyzkoušeli i fandové Spartaku Kbely v páté nejvyšší soutěži v hlavním městě. Na více než pětikilometrovou štreku vyrazily i v pošmourném počasí desítky lidí. „Bylo to poprvé, co jsme něco podobného zkusili a všechno se povedlo,“ zářil spokojeností jeden z organizátorů Martin Haniak mladší, syn trenéra.
Reklama
Reklama

Spartak Kbely je nováčkem nejvyšší pražské soutěže, klub vyznávající černobílé barvy ale hodně pracuje na tom, aby byl vidět i mimo trávníky. Před sezonou třeba uspořádal setkání s fanoušky, kdy představil nové dresy i klubový song. Ten mu složil jeden z bývalých hráčů, který pro změnu reprezentoval Česko v soutěži Eurovize.

Patrné je souznění s fanoušky, kterých chodí na domácí zápasy klidně i více než tři stovky, což je na hlavní město velmi slušným počinem. Klub je v těch nejlepších rukách. Manažerem je Tomáš Haniak, jenž v dresu druholigové Čáslavi vybojoval postupovou příčku do nejvyšší soutěže. Jako trenérka pak ve Spartaku působí jeho maminka Eva Haniaková, legenda českého ženského fotbalu. Hrála za národní tým, hráčské úspěchy sbírala v dresu Slavie, trenérské pak na lavičce Sparty. Teď se stará o mládežníky Kbel, pere klubové dresy a hráčům chystá dobroty jako odměnu za výkony.

Komu by to nestačilo, tak se stačí podívat na zápis o utkání, kde jako trenér figuruje druhý ze synů Haniakové Martin. Ten byl nadšený z toho, že se fandové vydali pochodem podpořit svůj tým. Desítky lidí v šálách v klubových barvách, kterým nechyběl megafon ani buben, hnaly tým za vítězstvím. Za klandrem měly jasnou převahu.

"Jsem rád, že se vymykáme nejen fotbalově, ale i fanoušky. Ti jsou kořením, stejně jako góly. Jsme rádi, když jich chodí hodně. Teď uspořádali pochod, přišlo jich asi třicet, dalších padesát jich přijelo. Na domácím stadionu nás podporuje ještě víc fandů. Kluky, co se o to starají, to stojí spoustu úsilí a času, ale odezvu to má dobrou,“ pochvaloval si trenér. "Snažíme se to samozřejmě držet ve slušných normách, aby to fandění nepřerůstalo v nepřístojnosti.“ 

Nadšený byl i brankář Adam Malík. "Musím říct, že tohle je něco neuvěřitelného, co se děje kolem klubu i celé městské části. Lidé drží hodně při sobě. Když jsem se teď koukal, kolik fanoušků chodí jinde na zápasy, tak na nás chodí stabilně 250 až 350 lidí, jinde třeba padesát, sto lidí,“ hlásil nadšeně.

"Když je víc fanoušků, víc to baví nás i soupeře. I domácí to bavilo, fotbalová atmosféra člověka nakopne. Jak řekl můj spoluhráč Patrik Zolo (Zolotuchin), že jim všem děkujeme. Když přicházeli, tak měl normálně husinu. Bylo to neuvěřitelný, moc si toho vážíme. Jsme vděční a pyšný, že hrajeme za tenhle klub,“ dodal.

Martin Haniak mladší následně přiznal, že vzhledem k úspěchu akce i zájmu o příspěvek na sociálních sítích klub bude uvažovat o zopakování pochodu i na další zápasy.