eFotbal

Křičet na rozhodčí jako táta? To nedělám, směje se mladý Švancara. Na juniorskou LM by chtěl plný dům

eFotbal
Daniel Švancara patří už do áčka Zbrojovky.
Daniel Švancara patří už do áčka Zbrojovky.FC Zbrojovka Brno
Mladí fotbalisté Sparty za sebou v Youth League mají už dva zápasy. Dorostenci brněnské Zbrojovky svou evropskou pouť teprve načnou. Ve středu je v play off větvi čeká první zápas se slovenským Trenčínem. “Moc se těšíme. Vyzkoušet si atmosféru juniorské Ligy mistrů bude neskutečné. Že Trenčín není atraktivní? Takhle to nebereme,” líčil před zápasem Daniel Švancara, syn brněnské ikony Petra Švancary. 
Reklama
Reklama

Zbrojovka se do Youth League dostala z druhého místa v dorostenecké lize proto, že A-tým pražské Sparty postoupil do hlavní fáze Ligy mistrů. Tím zajistili účast i sparťanské devatenáctce, která by v případě nepostupu áčka dostala přednost před mladíky z Brna.

“Dost jsme to v létě prožívali. Jsme moc rádi, že jsme sem díky sparťanskému áčku postoupili. Na naší premiéru se moc těšíme a chceme zabojovat o postup. Nechci ale předbíhat,” řekl v rozhovoru pro klubovou televizi Švancara. 

V minulé sezoně dorostenecké ligy dal sedm branek v šesti zápasech a v 17 letech si řekl o předčasný posun mezi dospělé. V třetiligovém béčku má bilanci výbornou bilanci tří branek ve dvou zápasech, ve druhé lize se v devíti startech zatím neprosadil. Jediný gól v A-týmu tak vstřelil v pohárovém zápasu proti Franštátu pod Radhoštěm. 

“V U19 je to pro mě trochu jiné, než v áčku. Tady to musím víc brát na sebe, být lídrem. Je jasné, že jsem trochu pod tlakem, ale je to spíš taková zodpovědnost vůči týmu. Udělám maximum pro to abychom uspěli,” přiznal talentovaný útočník, jenž si zvyká na náročný program spojený s evropskými poháry. 

“O víkendu Žižkov, ve středu Trenčín a hned v pátek hrajeme s áčkem proti rezervě Slavie. Navíc jsem měl i docela náročnou reprezentační pauzu, takže musím hodně regenerovat. Řešili jsme to s kondičákem a je to hodně o jídle a kvalitním spánku. Hodně teď proto těžím z náročné přípravy a doufám, že to ukážu i proti Trenčínu,” řekl Švancara junior.

V případě postupu přes slovenský výběr by Zbrojovku čekal pravděpodobně řecký Olympiacos. “Byl by to pro nás obrovský zážitek, ale hlavně velká fotbalová zkouška. Bylo by pro nás zajímavé zkusit si, jak jsou na tom kluci v zahraničí rychlostně, jak dobří jsou na balónu. Hodně mě zajímá i mentální nastavení ostatních hráčů. Hlavně bychom tam ale jeli bojovat o postup,” přiblížil syn známého brněnského patriota.

S tátou Petrem, který za Zbrojovku odehrál téměř 180 zápasů, fotbal prý řeší prakticky pořád. Zápas v juniorské Lize mistrů proto celkem logicky není výjimkou. 

“Probíráme to furt, na hřišti jsem ale trochu jiný. I když jsem trochu nervák jako on. Není to tak, že bych jako on běžel 50 metrů vyčinit rozhodčímu, ale nesnáším prohry. Když prohrajeme, tak to těžce koušu,” řekl Švancara. 

Jeho táta při své rozlučce oživil Stadion Za Lužánkami a nalákal na něj téměř 35 tisíc lidí. Junior by byl rád i za výrazně nižší návštěvu. “Chtěl bych aby přišel plný stadion, ale to je asi trochu utopie. Čím víc lidí přijde, tím budu radši. Těžko říct, kolik to může být. Pět tisíc by bylo krásných,” zasnil se.