eFotbal

Pardubice se pod tíhou špatných výsledků rozloučily s trenérem Saňákem

Livesport
Pardubice nevyhrály posledních šest zápasů a odvolaly trenéra Saňáka.
Pardubice nevyhrály posledních šest zápasů a odvolaly trenéra Saňáka.Michal Beránek / CNC / Profimedia
Teprve v červenci letošního roku se stal hlavním trenérem fotbalistů Pardubic Jiří Saňák (46). Dlouholetý asistent Václava Jílka ovšem nenaplnil očekávání klubového vedení a po sobotní porážce s Baníkem Ostrava 2:3 u týmu i s asistentem Markem Kuličem (49) skončil. Pardubice mají po 13 kolech na kontě sedm bodů a jsou předposlední. Klub o rozhodnutí informoval na svém webu.
Reklama
Reklama

Saňák se do Pardubic vydal před sezonou, aby si poprvé vyzkoušel post hlavního trenéra v české nejvyšší soutěži. Jeho angažmá však už v říjnu ukončila série špatných výsledků. Ve 13 ligových zápasech jeho svěřenci vyhráli jen derby s Hradcem Králové a v Českých Budějovicích. Bod si připsali za remízu v Mladé Boleslavi.

Že je jeho pozice v ohrožení, přiznal sám rodák z Ústí nad Orlicí bezprostředně po utkání s Baníkem. "Cítím tlak, čtu to všude. Zatím jsem neslyšel nic jiného, než že budu odvolaný. Tak uvidíme," řekl vpodvečer před kamerami O2 TV. Vedení klubu ho pár hodin poté skutečně odvolalo.

Saňák v minulosti dlouhou dobu dělal asistenta Jílkovi, po jehož boku stanul ve 154 soutěžních zápasech. V závěru minulého ročníku pak coby dočasný kouč vedl Olomouc poté, co vedení jeho blízkého spolupracovníka z pozice trenéra odvolalo.

Vedle obou trenérů byl odvolán i sportovní manažer Martin Shejbal. "Uvědomujeme si, že všichni udělali maximum pro to, aby stávající sezona byla mnohem lepší. Bohužel jsou výsledky takové, jaké jsou. Proto jsme se rozhodli, že je potřeba udělat změnu," uvedl sportovní ředitel klubu Vít Zavřel.

Shejbal přitom v Pardubicích působil na rozdíl od dalších dvou odvolaných dlouhé roky, ještě před 10 lety za ně chytal ve druhé lize. Pak se přesunul do kanceláře. "Vážíme si práce všech, se kterými jsme dnes ukončili spolupráci. Zejména pak práce sportovního manažera Martina Shejbala, který byl v našem klubu od jeho vzniku. Bylo to pro nás nejtěžší rozhodnutí, ale je potřeba udělat změnu i ve sportovním úseku,“ vysvětluje Zavřel.

Nový realizační tým bude podle jeho slov představen na úterním tréninku. Saňák je třetím odvolaným trenérem v této ligové sezoně. Po pouhých dvou kolech skončil u českobudějovického mužstva Jiří Lerch a nahradil ho František Straka. V Mladé Boleslavi pak Davida Holoubka vystřídal švédský kouč Andreas Brännström.