Brankář Čech se Chelsea upsal až do roku 2013

Brankář Čech se Chelsea upsal až do roku 2013

[b]Aktualizováno.[/b] Český fotbalový brankář Petr Čech se v londýnské Chelsea dohodl na nové pětileté smlouvě. Na Stamford Bridge by tak měl zůstat minimálně do roku 2013. Podle hráčova agenta Pavla Zíky se jedná o smlouvu, která splňuje nároky na kontrakt pro nejlepšího brankáře světa.

"Jsme nadšeni výsledkem našich jednání s klubem. Nová smlouva Petra Čecha splňuje všechna naše očekávání na kontrakt pro nejlepšího gólmana světa," uvedl Zíka, který však detaily smlouvy nezveřejnil. Podle nedávných informací britského deníku Evening Standard by si měl Čech nyní přijít na 90.000 liber (2,8 milionu korun) týdně. Dosud si vydělával přibližně o 20 tisíc méně. I tak byl ale nejlépe placený českým sportovcem.

Čech by tak měl být lépe placený než další hvězda Chelsea Michael Essien, který stejně jako český brankář v těchto dnech prodloužil smlouvu do roku 2013. Ghanský záložník, o kterého se vážně ucházel Inter Milán, si podle informací deníku The Sun vydělá 80 tisíc liber týdně.

Podpis nové smlouvy je pro Čecha podle jeho slov hlavně otázkou uznání dosavadních výkonů v dresu Chelsea. "Prodloužení mé smlouvy v Chelsea beru jako obrovskou čest a také jako ocenění mojí dosavadní práce v klubu," řekl Čech. "Chelsea mi od prvního momentu přirostla k srdci. A to díky mým spoluhráčům, lidem, kteří v klubu pracují, a samozřejmě také díky skvělým fanouškům," vysvětlil, proč se před podpisem dlouho nerozmýšlel.

Velkou radost z prodloužení smlouvy měl také nový trenér Chelsea Luiz Felipe Scolari. "Jsem potěšen, že Petr zde podepsal novou smlouvu. Podle mě je to nejlepší brankář na světě, proto jsem velmi rád, že se mnou zůstane v Chelsea," cituje Scolariho BBC.

Podobnou chválu sklidil Čech také od předsedy klubu Petera Kenyona. "Všichni tady souhlasíme s Felipeho názorem, že Petr je nejlepším brankářem světa. Proto jsme přirozeně šťastní, že Petr s námi prodloužil smlouvu," řekl Kenyon pro oficiální stránky klubu. "Byl naším klíčovým hráčem při minulých úspěšných sezonách. Rovněž se ukázal jako obrovský profesionál a je výborným vyslancem klubu jak na hřišti, tak mimo něj," dodal.

Šestadvacetiletý Čech, jehož předchozí smlouva by vypršela za dva roky, působí v anglickém klubu od léta 2004, kdy do Londýna přestoupil z francouzského Rennes za sedm milionů liber. Za Chelsea odehrál 166 zápasů, ve kterých vychytal 90 čistých kont. Ve své první sezoně na ostrovech získal ocenění pro nejlepšího brankáře, když stanovil nový rekord ligy v podobě 1024 minut bez inkasovaného gólu a vychytal 21 čistých kont. Rovněž UEFA ho vyhlásila nejlepším brankářem sezony 2005/06.

"Při svém prvním rozhovoru po příchodu do Chelsea v roce 2004 jsem řekl, že hrát za jeden z nejlepších klubů světa a v nejlepší lize na světě je mým splněným snem. Nyní jsem velice rád, že tento můj sen bude pokračovat," prozradil Čech. "Osobně se již nemůžu dočkat začátku nové sezóny, která, jak pevně věřím, bude pro nás všechny velice úspěšná," dodala dlouholetá česká jednička, která je nyní s Chelsea na přípravném turné v Číně.

Podle informací britských médií se o Čecha v minulých měsících údajně ucházelo AC Milán, který měl za českého reprezentanta nabízet 32 milionů liber. Podpis smlouvy však spekulace o brankářově případném odchodu vyvrátil.

[ 21.7.2008 - ČTK l Foto: gettyimages ]