Jedenáctka roku 2008

Jedenáctka roku 2008

Už je známo, s jakou sestavou by letos mohla Země vyrukovat v meziplanetárním utkání. FIFA totiž na svých stránkách zveřejnila jedenáctku roku 2008, do které mohli na stránkách federace hlasovat lidé z celého světa. Nejvíce zástupců mají v sestavě loňského roku mistři Evropy ze Španělska.

Velmi jasná byla situace na postu brankáře. Tady získal téměř polovinu všech hlasů Iker Casillas z Realu Madrid. S velkým odstupem mu na záda hledí Gianluigi Buffon a Edwin van der Sar.

Do obranné čtveřice se před něj postaví dva jeho spoluhráči z evropského šampionátu. Na pravé lajně si bude skvěle rozumět s kolegou z Realu Sergiem Ramosem, který o pouhých 366 hlasů vyfoukl tento post Danimu Alavesovi. Ve stoperské dvojici se potká John Terry z Chelsea spolu s barcelonským Carlesem Puyolem. Náhradníka jim dělá Rio Ferdinand, který skončil třetí jen o několik procent. Místo na levé straně si svými výkony vydobyl Philipp Lahm z Bayernu Mnichov.

Z velkého počtu skvělých záložníků se vydělila čtyřka nejlepších. Vlevo si zaběhá další fotbalista Bayernu Franck Ribery. Ve středu si spolu zahrají liverpoolský Steven Gerar a Xavi, jenž obléká dres současného španělského lídra. Jediného zástupce má v top 11 italská Serie A. Tím není nikdo jiný, než mediálně nejsledovanější osoba světového fotbalu posledních dnů, Kaká z milánského AC.

Kdo si tipne, jaké útočné duo by bylo za loňský rok pro soupeře nejsmrtelnější? Cristiano Ronaldo z Manchesteru United získal minulý týden od FIFA ocenění za nejlepšího fotbalistu roku a teď se stal s 52 procenty vítězem i v této anketě. Spolu s ním je druhým největším postrachem obran už třetí zástupce katalánského klubu Lionel Messi.

Mnoho hráčů, kteří v loňském roce měli vynikající formu a předváděli skvělé výkony, na soupisce není. Míst je však jen jedenáct a nedá se tedy nic dělat. Alespoň na lavičku by si určitě zasloužil vzít Del Piero, který chytil loni druhý dech, nebo třeba Cesc Fabregas. Možná jim to vyjde za rok.

FIFA Tým rok 2008

Brankář: Iker Casillas (Real Madrid – Španělsko)

Obránci: Sergio Ramos (Real Madrid – Španělsko), John Terry (Chelsea – Anglie), Carles Puyol (Barcelona – Španělsko), Philipp Lahm (Bayern Mnichov – Německo)

Záložníci: Xavi (Barcelona – Španělsko), Steven Gerrard (Liverpool – Anglie), Kaká (AC Milán – Brazílie), Franck Ribéry (Bayern Munich – Francie)

Útočníci: Lionel Messi (Barcelona – Argentina), Cristiano Ronaldo (Manchester United – Portugalsko)

[ 20.1.2009 - Karel Přibyl | Foto: dailymail.co.uk ]