Angličané prý mají nové důkazy o korupci při volbě pořadatele MS 2022

Angličané prý mají nové důkazy o korupci při volbě pořadatele MS 2022

Zejména na ostrovech se stále objevují hlasy, že volba pořadatele Mistrovství světa 2022 byla zmanipulovaná. FIFA zvolila za pořadatelské místo Katar, nad čistotou volby se ale objevují otazníky.

Anglický list The Sunday Times přinesl v neděli nové důkazy, které potvrzují spekulaci, že si Katar při volbě pořadatelského místa pro světový šampionát v roce 2022 pomohl nedovoleným způsobem. Katarští představitelé prý voličům nabídli finanční investice na úspěšné dokončení jejich projektů.

Angličané se sami pokoušeli získat pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2018, ale utrpěli krutý debakl, když dostalo přednost Rusko. O čtyři roky později pak uspořádá MS Katar. Právě země z oblasti Perského zálivu si podle anglických novinářů na loňském lednovém mítinku organizačního výboru měla pomoci obcházením regulí FIFA.

Zástupce výkonného ředitele katarské kandidatury Ali Al-Thawadi k tomu prý měl vyzvat všechny účastníky jednání. Katar zatím všechna obvinění popírá. Do systému výběru pořadatelského místa pro světové šampionáty se před časem opřel také britský ministr sportu David Mellor, podle nějž je FIFA v troskách a místo pětadvacetičlenného výboru by měl o pořádajícím místě rozhodovat přinejmenším stočlenný výbor. Jedině tak lze prý docílit férových voleb.