eFotbal

Hostouň? Nejvyšší plat je 15 tisíc. Náš tým do ČFL nepatří, zužme soutěže, hlásí Rodinger

René Machálek
Mladý trenér Dominik Rodinger se nebojí pojmenovat realitu.
Mladý trenér Dominik Rodinger se nebojí pojmenovat realitu.Sokol Hostouň
Nebojí se jít proti proudu, klidně se ostře vymezí i proti klubu, kde sám trénuje. Bývalý brankář Dominik Rodinger, nyní trenér Sokola Hostouň ve třetí lize. V pořadu Zajíc ve druhé lize třeba bez okolků připustil, že podmínkami jeho současný klub do ČFL nepatří. Promluvil i o tom, kolik hráči na úrovni třetí ligy v Hostouni berou, jak je těžké tam přilákat mladé talenty či cizince. „U nás bere hrát maximálně patnáct tisíc, za získaný bod je prémie 700 korun,“ prozradil.
Reklama
Reklama

Třetí nejvyšší soutěž je posledním stupínkem v hierarchii amatérského fotbalu. Právě tam by podle Rodingera měly minimálně kluby z druhé ligy hledat posily. Najdou se i adresy, kde dávají v ČFL šanci exligistům, aby tam dohráli kariéru. Mezi ně se ale Hostouň neřadí a jde si svou cestou. Sází na mladíky či hvězdičky z ciziny, a to za jasně stanovených podmínek. "Jinou cestou jít nemůžeme. Třetí liga by neměla být nic víc než servis pro ligový fotbal,“ tvrdil přesvědčivě v podcastu Zajíc ve druhé lize.

Jak to tedy v Hostouni funguje? V klubu z malé obce kousek za Prahou se pracuje ve skromných podmínkách. Majitel Jiří Hondl by si pro klub rozkrájel, ale všechno musí mít svá pravidla. Třeba ohledně peněz, které si hráči fotbalem vydělají.

"Nedovedu si proto třeba představit, že k nám přivedeme hráče typu Radima Řezníka. U nás máme maximální plat patnáct tisíc korun a prémii 700 korun za získaný bod. Víc nabídnout ani nechceme,“ popsal klubovou strategii

Hostouň třeba dala šanci řadě mladých kluků, s kterými se rozloučily třeba v nejslavnějších českých klubech. "Něco jim nabídneme, ale musí se připravit na to, že budou chodit do práce, nebo do školy,“ konstatoval a přidává konkrétní příklady.

"Třeba Adam Vlasák na to přistoupil. Našel si práci, když neměl šichtu, tak chodil ke kondičnímu kouči, pak makal na tréninku,“ popsal Rodinger.

Když pak ale chce Hostouň posunout takového hráče dál, záleží na tom, zda uzavřel během kariéry více profesionálních smluv. Pokud jen jedinou, je menší klub jako Hostouň v pasti, protože při transferu hráčů do 23 let platí kompenzace klubům, kterými prošel.

"Takže, když jsme chtěli Vlasáka prodat, byla ve hře cifra 400 tisíc. Když se k tomu přičetly kompenzace, tak jsme dostali na 900 tisíc. A to klub jako Líšeň nedá,“ vysvětlil, jaká při přestupech číhají nástrahy. "Ten kluk tu maká dva roky a pak slyší, my tě nemůžeme koupit, protože stojíš 900 tisíc,“ dodal zklamaně s tím, že sice v takové situaci obvolává kluby, ale těch, co se nároků na kompenzaci vzdají, je minimum.

Stál o něj Real. Útočník s růžovými vlasy dostal v ČFL během minuty dvě žluté za protesty

Rodinger se netají ambicemi a hráči je nejspíš vycítí. Proto na angažmá v Hostouni kývnou a čekají na šanci dostat se výš. A když se nikdo neozývá, tak prostě bývalý gólman telefonicky nabídne hráče do vyšší soutěže sám.

A často dojde k dohodě. Navíc, když má hráč dvě profi smlouvy, odpadá i problém s kompenzacemi a hráč se prodává napřímo. "Letošní léto jsme zakončili v černých číslech. Ve třetí lize to je zázrak,“ pochlubil se.

Za příklad dává obránce Štětku. Ten v rámci zaměstnání rozvážel potraviny, k tomu makal v tréninku s týmem i individuálně. Několikrát mu přitom zajímavou štaci překazilo zranění.

"Je to bombarďák. Dostal spoustu ran a vždycky se zvednul,“ ocenil Rodinger. Kvůli hráči nakonec zavolal do Jihlavy trenérskému kolegovi Davidu Oulehlovi. "Stopera hledáme, tak ho pošli,“ zněla první odpověď. Hned po prvním tréninku přišel telefon číslo 2. "Nikam už ho nenabízej, kde jste schovávali takového frajera? To není normální, ten kluk má brutální potenciál,“ slyšel v telefonu Rodinger.

Rád to všechno pro své svěřence udělá, obecně je ale zklamaný, že kluby z druhé nejvyšší soutěže ČFL tolik nesledují. "Mrzí mě, že na soutěž více nechodí. Kdybych dostal práci ve druhé lize, rozděloval bych, kdo na jaký zápas půjde,“ sdělil mladý kouč a s úsměvem dodává, že i nyní má v Hostouni rozdílového Brazilce.

"Nikdo si ho zatím nevšiml. Modlím se, že kdybych dostal ligovou nabídku, tak si ho vezmu s sebou,“ usmál se.

Vystřílí si talentovaný útočník další šanci ve Spartě? Kladno je pecka, září Tesař v ČFL

Někdo si možná v tuhle chvíli zaklepe nechápavě na čelo. Proč by Brazilec chodil hrát zrovna do malého středočeského klubu třetí ligu za pár tisíc? Rodinger těží z toho, že hrál v cizině, domluví se španělsky i anglicky a hráčům nabídne cestu, jak se posunout. 

"Třeba Timy Egbe. Přijel a my jsme hned viděli jeho brutální charakter. To je profík, miliónovej kluk. Nabídneme takovému hráči bydlení ve třech, k tomu deset tisíc a dáme mu totální servis včetně individuálních tréninků,“ popsal lákadlo mladý kouč s tím, že cizinci by se měli posunout výš zhruba do roka. "Ti kluci jsou tu jen kvůli fotbalu, věnují se mu a dělají všechno, aby za rok nebyli u nás.“

Na druhou stranu tvrdí, že je dobré si přiznat, že by českému fotbalu neuškodilo, kdyby došlo k redukci týmů v soutěžích. "Za mě je i druhá liga nafouknutá,“ naznačil.

Sám dobře ví, v jak těžkých podmínkách pracuje jeho Sokol Hostouň. Kvůli dešti třeba s týmem neměl hned čtyřikrát předzápasový trénink na hřišti. Co dohánět má klub i v otázce zázemí. A rozhodně to není jen problém Sokola.

"Dvě skupiny ČFL jsou podle mě nesmysl, my máme podmínky jako v krajském přeboru. A to pan Hondl (majitel klubu) je nejlepší člověk, jakého jsem ve fotbale poznal. Je férový, dělá maximum, ale Hostouň do třetí ligy nepatří,“ vypálil Rodinger.

"Klidně ať je jen jedna skupina ČFL s 16 týmy, ale topovými, kde mají kluby zázemí. Ale to samé by mělo být ve druhé lize. Pořád se někam strkají peníze, přeplácejí se hráči, tak ať je jasno, nemáte tohle a tohle nesplňujete, tak v té soutěži nemůžete být,“ vymezil se ostře mladý kouč s tím, že se v Česku stále udělují nějaké výjimky, ale je to ke škodě věci.

Vše o ČFL